top of page

Aperture House

Group 5.png

The Aperture House is an iconic home located in San Jose, California. Designed to highlight both natural and modern elements, the building reflects the climate and individualistic style of North California. 

The Aperture House’s massing concept is created from three basic shapes, using a staggered effect between each layer to maintain a sense of structure, transparency and authenticity.

As seen in the Concept Diagram, the blocks are placed to create an L-shaped empty space that will serve as a window and balcony for each floor. The L-shaped balcony decreases in size between the floors, creating a sense of dynamism and stability. For the third step, the surfaces separating the floors are scaled up, creating cover for the balcony but also highlighting the separation between each floor.

Concept Diagram

Slide 16_9 - 1.png

Floor Plans

Frame 48.png
Outdoor - Side 2.png
Outdoor - Side.png

The site plan of the Aperture house is one that incorporates both natural and minimalistic forms, allowing for a seamless blend between design and nature.

The building is laid on a courtyard of concrete pavement, designed with no sharp angles and straight edges but rather, circular splines and arcs. Interact-able structures, such as circular benches and a play structure, create spaces of gathering for inhabitants and visitors.

Site Plan

Frame 49.png
Expanded - 2D.jpg

The differences in overlapping between the floors becomes integral to the house’s structure. The third level’s extruding floor blends into the second level’s jutting ceiling, and so on.

Photorealistic Renderings

House Walkthrough

Solar Studies

bottom of page